ضایعات چدن
ضایعات چدن
ضایعات چدنی به عنوان باقیماندههای فلزی در صنعت فلزات، شامل انواع مختلفی از فلزات چدنی هستند که از پروسههای تولید، مانند تولید قطعات خودرو، لولههای آب و گاز، قطعات صنعتی و تولید ابزار دسته دار، بهعنوان مواد بازیافتی جمعآوری می شوند و این ضایعات چدن برای بازیابی و استفاده مجدد به مراکز بازیافتی فلزات فرستاده میشوند.
این فرایند شامل مراحلی مانند جمعآوری، شستشو، خرد کردن و ذوب مجدد چدن است. در این فرایند، ضایعات چدنی با جریان هوا گرم و فلزات آلیاژی که به آن اضافه میشوند، در یک قالب ذوب مجدداً تولید می شوند و این بازیافت باعث کاهش اندازه ذرات فلزی و بهبود خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی مواد می شود. همچنین استفاده از ضایعات چدنی به عنوان مواد اولیه، باعث کاهش مصرف مواد اولیه جدید و کاهش هزینههای تولید می شود. همچنین، این عملیات باعث کاهش آلایندههای محیطی، از جمله گازهای گلخانهای و مصرف انرژی خواهد شد.
اما برای بهرهبرداری بهتر از ضایعات چدنی، باید از جمعآوری و جداسازی صحیح این مواد از دیگر ضایعات فلزی مانند ضایعات آلومینیومی، مسی و فولادی برای بازیافت استفاده کرد و همچنین، میتوان با آموزش و پیشرفت فناوریها در بخش بازیافت، بهبودی در کیفیت بازیافت و کاهش ضایعات ناشی از فرایند بازیافت را داشت.
البته بازیافت ضایعات چدنی در کشور ما به خوبی انجام شده. به عنوان یکی از مهمترین راهکارها برای بهرهبرداری بهتر از منابع طبیعی و کاهش آلایندههای محیطی در صنعت فلزات محسوب میشود. همچنین با توجه به رشد صنعت در کشور، بازیافت ضایعات چدن در سالهای اخیر اهمیت بیشتری پیدا کرده است و در کشور ما شرکت های بزرگی مانند مرکز ما در زمینه بازیافت ضایعات چدنی فعالیت می کنند که باعث ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی در کشور شده است.
با این حال، بهبود فرایند جمعآوری و دسته بندی ضایعات چدن، بهینه سازی فرایند بازیافت، افزایش کیفیت بازیافت و کاهش ضایعات ناشی از فرایند بازیافت، از جمله راهکارهایی هستند که می توانند به بهبود عملکرد صنعت بازیافت ضایعات چدن کمک کنند. البته با جداسازی صحیح نیز، می توان کیفیت بازیافت را بهبود بخشید.
همچنین میزان ضایعات ناشی از فرایند بازیافت را کاهش داد و برای این منظور، میتوان از روشهای جداسازی فیزیکی و شیمیایی استفاده کرد. البته در فرآیند عرضه و فروش ضایعات چدن در مرکز ما با کاهش مصرف انرژی رو به رو هستیم. البته می توان از منابع طبیعی صرفهجویی کرد و آلودگی زیست محیطی را کاهش داد. ما برای این منظور، از روشهایی مانند بازیافت دائمی، استفاده از انرژیهای و بهینه سازی فرایند تولید استفاده می کنیم.